Hálfmánar, czyli świąteczne kruche półksiężyce [przepis]
Bajecznie kruche i słodkie hálfmánar, czyli “półksiężyce” to jedne z bardzo lubianych świątecznych słodyczy. W większości przepisów wypełnia się je konfiturą rabarbarową (rabarbar jest szalenie popularny w Islandii!), ale można zastąpić ją wersją truskawkową lub śliwkową. W moich hálfmánar kryje się ta ostatnia, doprawiona odrobiną korzennych przypraw.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 300 g margaryny
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli
- odrobina ekstraktu z wanilii
- konfitura rabarbarowa/truskawkowa/śliwkowa
Wykonanie
Rozgnieć w misce margarynę. Dodaj jajka oraz odrobinę ekstraktu z wanilii i połącz składniki. Następnie dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól i dobrze zagnieć ciasto. Wstaw je na jakiś czas do lodówki (moje czeka zwykle ok. 2h).
Rozgrzej piekarnik do 175° C.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i za pomocą foremek lub szklanki wykrawaj krążki. Na każdy z nich nałóż trochę konfitury, złóż na pół i sklej w półksiężyce. Brzegi ozdób widelcem (ciastka będą wyglądały trochę jak małe pierożki). Piecz przez 9-12 minut, aż odrobinę się zarumienią.
About author
You might also like
Daði Freyr, czyli sensacja w zielonym sweterku
Daði Freyr co prawda nie pobił wyniku Selmy, czy Yohanny i nie stanął na najwyższym stopniu eurowizyjnego podium, ale z pewnością nie może narzekać na brak zainteresowania. To rzecz jasna
Islandzki – najczystszy język świata?
W trakcie wizyty na Islandii znajomość islandzkiego oczywiście nie jest wymagana 🙂 — niemal wszyscy mieszkańcy wyspy mówią płynnie po angielsku. Niemniej sam język – choć posługuje się nim zaledwie
Nordyckie tradycje świąteczne od A do Z
Co kraj to obyczaj, co dom to zwyczaj. No właśnie: a czego możemy spodziewać się po Świętach w krajach nordyckich? Oto bożonarodzeniowy alfabet tradycji 🙂 Adwent – zgodnie z tradycją
0 komentarzy
Brak komentarzy (jeszcze)!
Skomentuj jako pierwszy!