Hálfmánar, czyli świąteczne kruche półksiężyce [przepis]
Bajecznie kruche i słodkie hálfmánar, czyli “półksiężyce” to jedne z bardzo lubianych świątecznych słodyczy. W większości przepisów wypełnia się je konfiturą rabarbarową (rabarbar jest szalenie popularny w Islandii!), ale można zastąpić ją wersją truskawkową lub śliwkową. W moich hálfmánar kryje się ta ostatnia, doprawiona odrobiną korzennych przypraw.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 300 g margaryny
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli
- odrobina ekstraktu z wanilii
- konfitura rabarbarowa/truskawkowa/śliwkowa
Wykonanie
Rozgnieć w misce margarynę. Dodaj jajka oraz odrobinę ekstraktu z wanilii i połącz składniki. Następnie dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól i dobrze zagnieć ciasto. Wstaw je na jakiś czas do lodówki (moje czeka zwykle ok. 2h).
Rozgrzej piekarnik do 175° C.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i za pomocą foremek lub szklanki wykrawaj krążki. Na każdy z nich nałóż trochę konfitury, złóż na pół i sklej w półksiężyce. Brzegi ozdób widelcem (ciastka będą wyglądały trochę jak małe pierożki). Piecz przez 9-12 minut, aż odrobinę się zarumienią.
About author
You might also like
Szepty kamieni. Historie z opuszczonej Islandii [recenzja]
— To musi być piekło!— stwierdził pół-żartem mój przyjaciel słysząc o wietrze, poziomym deszczu i niewygórowanych temperaturach, które panują na Islandii. A jednak ta surowa, niezbyt gościnna, porzucona samotnie na oceanie
Nordyckie tradycje świąteczne od A do Z
Co kraj to obyczaj, co dom to zwyczaj. No właśnie: a czego możemy spodziewać się po Świętach w krajach nordyckich? Oto bożonarodzeniowy alfabet tradycji 🙂 Adwent – zgodnie z tradycją
Hjónabandssæla, czyli przepis na „szczęśliwe małżeństwo”
W Polsce możemy się właśnie cieszyć sezonem na rabarbar. Czy wiedzieliście, że to warzywo (tak, rabarbar jest warzywem!) jest też bardzo popularne na Islandii? Jednym z lubianych rabarbarowych smakołyków jest
0 komentarzy
Brak komentarzy (jeszcze)!
Skomentuj jako pierwszy!