Hjónabandssæla, czyli przepis na „szczęśliwe małżeństwo”
W Polsce możemy się właśnie cieszyć sezonem na rabarbar. Czy wiedzieliście, że to warzywo (tak, rabarbar jest warzywem!) jest też bardzo popularne na Islandii? Jednym z lubianych rabarbarowych smakołyków jest ciasto hjónabandssæla (czyt. hjołna-bands-sajla), czyli „szczęśliwe małżeństwo”.
Dlaczego „szczęśliwe małżeństwo”?
Do końca nie wiadomo, zwłaszcza że wbrew pozorom nie jest to typowo weselny wypiek. Popularna teoria mówi o tym, że podobnie jak udany związek, hjónabandssæla jest im starsze, tym lepsze 🙂 U mnie ostatni kawałek zniknął po 5 dniach i był naprawdę pyszny! Ciasto ma też posiadać tajemniczy składnik udanego pożycia i być na tyle proste, aby każda gospodyni i każdy gospodarz mógł szybko przygotować je dla swojej drugiej połówki z posiadanych w domu składników.
Na sprawach małżeńskich się nie znam, ale piec bardzo lubię, więc nie mogłam sobie odmówić przygotowania hjónabandssæla.
Dzięki temu, mimo wszystko mogę się z Wami podzielić przepisem na „szczęśliwe małżeństwo” ;P
Jak przygotować islandzkie ciasto rabarbarowe?
Składniki:
Na dżem, którym wypełnimy ciasto:
- 500 g rabarbaru (to ok. 5 łodyg)
- 50 g nierafinowanego brązowego cukru
- opcjonalnie: mała łyżeczka ekstraktu waniliowego
- opcjonalnie: 3 łyżki syropu klonowego*
- w niektórych przepisach dodaje się też odrobinę truskawek lub/i malin
Na ciasto:
- 220 g miękkiego masła
- 150 g płatków owsianych (błyskawicznych)
- 220 g mąki pszennej
- 110 g nierafinowanego brązowego cukru (ja zmieniłam to na: 80 g brązowego cukru + 35 g ciemnego cukru muscovado*)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- opcjonalnie: 2-3 łyżeczki mielonego imbiru
Do podania:
- cukier puder
- bita śmietana lub lody waniliowe/śmietankowe/miętowe
*Pomysł na cukier muscovado i syrop klonowy wzięłam z przepisu na HeNeedsFood.
Przygotowanie
Dżem
- Umyj rabarbar i odkrój niejadalne części. Jeśli łodygi są młode i jędrne, możesz zrezygnować z ich obierania.
- Pokrój rabarbar na ok. 2-centymetrowe kawałki i wrzuć wraz cukrem (50 g) do średniej wielkości rondelka. Wstaw na niezbyt duży ogień i poczekaj, od czasu do czasu mieszając, aż rabarbar puści sok.
- Po kilku (ok. 7-10) minutach rabarbar powinien zmięknąć, wtedy możesz dodać ekstrakt z wanilii i syrop klonowy i zmniejszyć ogień. Przez kolejne 10 (może kilkanaście) minut gotuj dżem, często mieszając. Jeśli zacznie mocno pryskać, zakryj pokrywką.
- Odstaw dżem do ostudzenia.
Ciasto
- Rozgrzej piekarnik do 200° C. Natłuść odrobiną masła formę do tarty.
- Wrzuć do miski płatki owsiane, mąkę, cukier, sodę i przyprawy i wymieszaj. Możesz użyć miksera, wtedy płatki nieco się rozdrobnią. Ja użyłam kardamonu i imbiru z Flying Tiger Copenhagen (tak, z tego sklepu ze śmiesznymi gadżetami!), bo są bardzo aromatyczne 🙂 W Tigerze znalazłam też pasującą herbatkę o smaku rabarbaru i o uroczej nazwie „Let’s stay in bed” (w sumie nawet pasuje tematycznie :D). Część brązowego cukru zastąpiłam muscovado, co dało ciekawszy smak i jeszcze bardziej rustykalny wygląd 🙂
- Dodawaj po trochu masło, cały czas miksując, aż ładnie połączy się z suchymi składnikami. W moim cieście bardzo fajnie sprawdziło się lekko solone duńskie masło Lurpak (200 g), które uzupełniłam 20 g tradycyjnego.
- Dodaj roztrzepane jajo i zmiksuj (być może na końcu trzeba będzie jeszcze pomieszać ręcznie wszystkie składniki).
- Odłóż do innej miski 1/3 ciasta – wykorzystasz je do posypania z wierzchu. Resztę przełóż do formy do tarty, dokładnie je rozprowadzając (po bokach nieco wyżej, niż na środku).
- Ciasto posmaruj dżemem rabarbarowym i posyp pozostałą 1/3 (rozerwij ją na małe kawałki).
- Wstaw ciasto do piekarnika na około 20 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem i – jeśli masz ochotę – udekoruj np. listkami mięty.
- Tradycyjnie hjónabandssæla podaje się z bitą śmietaną, ale świetnie sprawdzą się też lody waniliowe, śmietankowe lub miętowe. Podoba mi się też pomysł Przepisów z podróży na podanie ciasta z tradycyjnym islandzkim skyrem 🙂
Smacznego!
About author
You might also like
Lopapeysa – kultowy islandzki sweter
Musiałeś go kiedyś widzieć. Charakterystyczny wełniany sweter z półokrągłym wzorem na klatce piersiowej jest rozpoznawalny na całym świecie. Pojawia się na zdjęciach, w filmach, teledyskach, reklamach – dosłownie nie sposób
Islandzki – najczystszy język świata?
W trakcie wizyty na Islandii znajomość islandzkiego oczywiście nie jest wymagana 🙂 — niemal wszyscy mieszkańcy wyspy mówią płynnie po angielsku. Niemniej sam język – choć posługuje się nim zaledwie
Daði Freyr, czyli sensacja w zielonym sweterku
Daði Freyr co prawda nie pobił wyniku Selmy, czy Yohanny i nie stanął na najwyższym stopniu eurowizyjnego podium, ale z pewnością nie może narzekać na brak zainteresowania. To rzecz jasna
3 komentarze
Dzień Islandzki 2019 - Warszawskie spotkanie - UTULĘ THULE
czerwiec 16, 16:59[…] Następnym punktem programu było spotkanie z Martyną Zastrożną (W międzyczasie na Islandii), która wraz ze mną opowiadała o swoim subiektywnym spojrzeniu na Wyspę. Ostatni raz była na Islandii kilka lat temu, a mimo to wciąż intensywnie prowadzi swoją stronę, niedawno reaktywowała też bloga O północy. Martyna wspomniała, że interesowała się Skandynawią od dawna, a jej pierwszą pasją była Finlandia, wkrótce jednak zawładnęła nią Islandia. Wszystko zaczęło się od muzyki, ale jej prawdziwa miłość do Islandii ma związek – jak twierdzi sama Martyna – z prezydentem Trumpem, kiełbaskami i chlorkiem amonu. O co chodzi? O humor Hugleikura Dagssona, protest Islandek z 1975 roku, oraz islandzkie słodycze. Te ostatnie, czyli lukrecję, Martyna mogłaby jeść i jeść. Ale potrafi też piec islandzkie specjały, bo przygotowała dla nas ciasto rabarbarowe według przepisu z jej strony. […]
Ola
grudzień 16, 15:10szczerze mówiąc jako dziecko nienawidziłam rabarbaru 🙂 a teraz uważam, że to wspaniały składnik, z którego można wyczarować bajeczne potrawy 🙂
Język islandzki - podstawowe informacje i quiz - Nordic Talking
marzec 05, 02:10[…] Hjónabandssæla, czyli przepis na „szczęśliwe małżeństwo” […]